Lilypie 1st Birthday Ticker

Diet Diri Ku. - (part yang ke berapa nakkk?)

بسم الله الرحمن الرحيم


I've put on weight while cakecup-ing. Thank youuuu Rooty. ;P

I'm doing herbalife again. Not until tomorrow la tapi. The 'laki' (no more M.E.T or atleast in this post) dah start bising-bising. Hahhhh@!~ Tak puas hati btol la dia tak dapat makan cupcake tuh.

So mula hari esok blog ini akan menjadi blog kesihatan. Itu ceta esok la ye. Untuk hari ni puan-puan ye, kita pergi ke segmen DAPOR-Ku.

Hari ni kita akan memasak SEAFOOD DUMPLING.

Ready with a pen and paper ladiesss??

RECIPE INGREDIENTS

Dumpling Filler
7-8 ekor udang - peeled and deveined.
5 ekor sotong - Kasi bersih dan potong 1cm x 1.5cm
4 bijik kentang - rebus kasi empuk.
Carrot - kasi chop-chop
Daun bawang - kasi-chop
Half onion finely chopped.
Salt and pepper to taste.

Oh ye..

Kulit popia.


1. Kentang potong dua, rebus. Ingat ye puan-puan jangan buang kulit kentang. Dah rebus angkat keluar baru peel it off. Then guna garpu kasi lenyek tapi ingatttttttt puan-puan jangan jadi whipped potato sudah. Lenyek ketol-ketol mcm kena paksa masuk dapor gitu.





2. Carrot boleh dibeli kat Ah beng jual sayo. Carrot atau (Wortel bak kat kata maid aku dr Endon) jangan direbus, kasi potong dadu.



3. Daun bawang kasi chop chop.





4. Udang dan sotong (kes lupa nak amik gambo) yang sudah dibersihkan di gaul garam sikit. Udang jangan buang kulit dulu. Goreng Udang ngn Sotong dengan halia. Halia potong-potong kasar-kasar ala-ala first time masok dapor.

5. Then, masuk dlm kuali panas kasi dia simmer sekejap angkat dan buang kulit udang potong udang besar ujong jari kasi aduk dengan semua ingredients tadi (Halia td jangan di aduk sama, sebab kita nak buat seafood dumpling bukan Halia Dumpling, take note).





6. Amik kulit popia, buat ibu jari dan telunjuk bentuk O. Taruk atas jari tuh, amik sudu dan taruk di tengah O jari anda, eh puan-puan. Silap guna kata ganti diri.





7. Celup ujong jari dengan air lap kat atas kulit popia untuk kasi dia lekat bila di goreng. (Apa punya angle daa laki aku amik nehhhh tak profesional langsung@!~)





6. Popia siap@!~ Eh Dumpling Seafood Siap@!~

Dan laki ku makan tanpa sebarang peng-cover-an depan mak apak mertua.

.
.
.

Kita bertemu lagi di episode akan datang ye puan-puan. Insyallah menu kita di hari yang lain adalah menu menu orang yang berusaha (tapi gagal) menguruskan badan.
 
Related Posts with Thumbnails