Lilypie 1st Birthday Ticker

Bag untuk ke Nursery: What to pack?

بسم الله الرحمن الرحيم


Orait ibu-ibu sekalian.

Aku ni kan bunyi je mcm judgemental, tapi tak sebenarnya. Hah! Ye ke?.

Okeh. During lunch hour aku akan pergi Nursery Anis untuk BF dia. Setiap kali jugak aku dok perati/menilai beg beg baby yang ada kat rak di situ. Apa yang mak apak depa packed untuk anak derang dan apa yang mak apak TAK pack. Ada anak ni kita kena pikir bukan sekali round je. Kadang 7 kali round pon ada gak yang tak cukup. Heh.

Takpe. Tu suma N.O.R.M.A.L. Sini aku buat barang yang penting musti ada. Nak tambah lain boleh.




Okeh ni listnya.

  1. Hanger - Penting! Kebanyakan towel anak korang di sepuk balik dalam beg walopon basah. Nanti petang nak guna balik, baru keluarkan balik. Percayalah tak semua orang ada inisiatif nak sidai towel.



  2. Diapers -Please bawak extra. Kang tak pasal diapers anak orang lain caretaker tu guna. Takpon sebab kita bawak extra, dia guna diapers anak kita pulak. Berlaku depan mata ni.



  3. Cool Gel Patch - Tolong laa letak dalam beg, kita bukan tau anak kita demam ke. Anis punya cool gel patch dah 2 keping aku sedekah kat baby yang demam. Korang ingat semua orang rajin nak basahkan kain tuam kat kepala anak kita? Takdenye.



  4. Towel - Tolong laa berganti setiap hari. Kita tak tau anak kita kencing ke apa ke, kena poo poo ke. Pasal ada baby towel tak bertukar 5 hari!!!.Aku rasa Towel tak kelaur dari bag pon ada. Kalo kat umah lain ceta laa kita boleh sidai guna balik.



  5. Kain Batik - Buat alas anak korang tido. Percayalah baby banyak yang air liur menceceh. Esok esok anak kita pulak tido atas bekas air liur yang ada pada cadar tuh. Geli hokay. Ni tak kira yang terkencing atas tilam ke apa ke.



  6. Face Towel - Kalo korang tak pack, sah sah baju anak korang atau selimot jadi lap muntah atau air liur.



  7. Extra Baju - Kes kalo anak muuntah atau seluar kena poo poo.



  8. Baby Wipes - Please inform kat caretaker , bila tukar diapers wipe bontot anak.



  9. Selimot - just incase hujan atau tetiba salji turun! Hahaha.



  10. Plastik Bag - Untuk letak baju kotor. Kalo takde habis laa beg diapers tu bau semacam.



  11. Socks - Please pakaikan anak korang socks kat nursery pasal kebarangkalian kaki anak korang kena gigit dengan baby yang lain amat tinggi.



  12. Botol Susu - Inform caretaker jangan tertuka/berkongsi dengan baby lain.



  13. Minyak Gamat - Al- maklum le nursery. Kalo tak kena cakar kena gigit semot tak sah!.



  14. Toiletries Bag - Jangan main sumbat semua dalam beg berterabur. Tak elok.

Nursery ni, kalo dia tengok parents yang kesah kat anak, dia akan kasi lebih perhatian pada anak kita. Kalo parents yang tak kesah.. depa pon jaga ala kadar je. Seriess@!~.

Okeh takat ni kelas parenting untuk tengahari neh.
 
Related Posts with Thumbnails