Lilypie 1st Birthday Ticker

Beza Aku dan Sekarang

بسم الله الرحمن الرحيم


Di sebalik senyuman Anis dan setiap saat kegembiraan aku, aku tidak mampu berlaku jujur dengan diri, bahawa masih ada kerungsingan yang aku sendiri tak mampu ceritakan.

Masih ada ketidakpuasan hati, masih lagi aku meratap setiap kekurangan yang ada dalam hidup tanpa mahu mengenali erti syukur.

Dari dulu, dari awal dulu aku cuba belajar. Masih lagi bodoh.

Bila aku memandang mereka yang sempurna. Anak mereka yang lengkap dengan segalanya.

Aku cemburu amat sangat.

Lengkap ibubapanya yang penuh amalan.

Lengkap ibubanya yang jelas kalam al-quran.

Lengkap ibubapanya dalam mendidik agama tuhan.

Aku cemburu aku tak mampu lakukan.

Aku bertanya pada ibu.. "ma.. nanti mama ajar anis mengaji ya ma?"

Aku berkata pada ibu.. "ma kalo ma tengok jiji hanyut bimbing anis, tolong ya ma?"

Jelas sekali aku ni hanyut tanpa bimbingan. Jelas sekali jiwa ini kosong tanpa asuhan.

Salahkan siapa? Diri sendiri yang terpesona dengan cinta dunia.

.

.

.

.

.

.

.

.


Officemate aku (lelaki):"Isteri saya cerita yang dia nak N**fal tu umur 5 tahun dan pandai baca quran, semangat betul dia tu."

.
.
.

Kawan aku ni, isterinya ustazah, dianya pulak memang terkenal waraknya. Tapi lemah lembut gaya tuturnya. Walaupun lelaki yang jelas waraknya, tak pulak poyo dengan itu takbleh ini takbleh dan segalanya la pulak haram. Setiap khamis dia akan baca tazkirah untuk kami satu opis. Skang aku tak sempat pon join gara-gara nak amik Anis di nursery.

Aku kadang cemburu. Okeh selalu cemburu.

Setiap masa.

Cemburu dengan ilmunya, amalnya. Cemburu menggila!!@!~

Tapi aku ego.

.

.

.

Dulu aku lain, aku cemburu tgk mak bapak yg mampu beli seribu macam mainan yang harga beratus-ratus untuk anak mereka. Aku cemburu tengok kelengkapan tidur anak mereka dari atas kebawah . Aku cemburu tengok segala pakaian mewah yang cukup untuk anak mereka.


Segalanya ditayang dengan bangga.


"Adik, itu semua bakal pengganti kasih sayang dan perhatian ibu kepada anaknya" kata mama.

.
.
.
.

Sekarang tiada lain yang lebih aku cemburu pada seorang ibu yang MAMPU mendidik anaknya, melindungi anaknya dari tipu daya dunia, membekal cukup amalan untuk di akhirat esok.




Nah. Sekarang kalian tau aku macam mana sifatnya.

Oh My lil' Babe

بسم الله الرحمن الرحيم

Click image to read the poem!




... dan cinta aku pada Azhar Sulaiman (yang tidak berbalas.Heh)

بسم الله الرحمن الرحيم



Cinta aku berputik pada tahun 1993, bila mana aku terpesona dah jiji jangan buat orang muntah.

Okeh tahun 1993, umur 12 tahun aku pergi menonton wayang (dengan mak apak la, aku tidak sebebas anak dara zaman sekarang ok!). Lagi nak compare dengan zaman sekarang.

Ceh.

Aku begitu taksub dengan Azhar Sulaiman. Berjujuran air mata aku mengalir okeh again jgn buat orang muntah jiji.

Punyalah hensemnyaaa Azhar Sulaiman tuh sampaikan aku tido malam berangan bolster tu dia ada kat sebelah. Series!!! Siap berangan kononnya aku dah kawen laa time tu dgn dia dan dia ada brain cancer time tu. Kira nak ajal laa. Pehtu aku sedih. Peluk bolster. Muahahahah@!~ cacat siot mental. Tapi kan..aku mati-mati ingat dia mmg ada brain cancer.

Aku berangan esok aku dah besar aku nak kawen ngn dia. Hehe. Punya laa tinggi cita-cita. Aku paling suka part "tetiba spaghetti u rasa masam" time tu deanna yusoff kena keluar ngn bf dia.. tinggal Imran ( Azhar Sulaiman) sensorang.

Romatik oh!

Aku ni jiwaaah kopak jugak.

Tak tengok dia bawak motor. Waduh!! rompok jiwa aku!. Kira cinta abis. Kalo boleh sukat pakai timba, dah sepasu penuh dah.

Apsal tetiba ingat Azhar Sulaiman? Pasal aku tgk laki aku ada iras laa. Oh please makcik ko jgn perasan!!!!!!!!!@!~

Aku suka btol laki-laki yg romantik neh. Tapi tgk gaya laa, takmo aku laki hopeless romantic neh. Ceh mcm laa ko tak kawen lagi.

Laki aku romatik kah?

Hehe.

Nanti aku taruk surat cinta laki aku time dia kat UK dulu.

Tsk. Dulu laa@!~ (hint-hint nak surat cinta)

I've not said everything I should have, have I?

بسم الله الرحمن الرحيم


Maggie Carpenter: Is there one 'right' person for everyone?
Ike Graham: No, but I think attraction is mistaken for rightness.

.
.
.

Alright.

Masa Jangan Pergi Laju (lah!)

بسم الله الرحمن الرحيم




Milestones~ milestones~ milestones@!~

All Anis cares about is if her fist will fit in her mouth! Sikit sikit tonyoh! Sikit sikit tonyoh@!~

Ohyeh she is four months this week, I can't believe it. Dah la dia sekarang dengan meniarapnya dengan kick boxingnyaa. If there is one thing Anis hates more then me cleaning out her nose, its boxing time.

*fuh - fuh*

Lagi satu..

Sabtu itu hari di Seremban, mak aku terjerit panggil aku, ingat kan apa laa, ropanya anak makkk nak meniarap. Excitednyaaaa mak!!!I think her nenek is WAYYYYY more excited about it! Habis terjerit panggil Abah dan Abbinya.They were so excited they could hardly stand it and she looked at them like, "What's the big deal larr nenek?? Ni kacannngggg jerr@!~"

Haha.

Dah la demam hari Khamis dan Jumaat tu. Eh soalan, betol ke orang kata baby demam sebab nak beralih bulan atau nak master a new skill?

Pasal there was one night she just started screaming and crying and and we couldn't get her to calm down. Ni malam yang dia nak masuk 4 bulan tu laa. Anis memang crancky sikit kalo tido tak menyot-nyot atau berdodoi ngn bapaknya (note: nyot-nyot dengan aku laar takan bapaknye pulak hur hur. Okh tak kelakar). So I think, this is going to be a loooong night@!~

Indeed@!~

She started getting a little cranky when it was bedtime. Letak takmo, berdodoi takmo, bergayut sampai kemmpess berdendeng akuk. I worried sick she might be dehydrated ke hape ke or have some kind of infection or bug so we took her to DEMC at 1 o'clock in the morning just to be sure.

37.5°C panasnya sampai dokter tu kasi Pritamol.

Tsk.

Tapi skang sehat dah!!!@!~

Anis dan Jambul Siti Nurhaliza (??)

بسم الله الرحمن الرحيم



.
.
.
.

Bibik Sarah kalo pegi melancong hati-hati tau, Anis takmo adik baru. Tak puas lagi jadi center of attention ni. -Anis Manis

Wah Tak Sangka Aku Dulu Emo (ni bukti) !!@!~

بسم الله الرحمن الرحيم


Boleh pulak tak sangka kan!! Pirahhhh@!~

Neh entry aku pada 20 April 2003.


Haha. Okeh.

Gelak la.

Aku tau aku amat emo. Lebih -lebih lagi masa tu bf aku agak cibai. Dah masih emo juga sekarang. Cuma control sket. Ye laa tuh.


Okeh ada contest ni. Apa perkataan fav. aku dalam entry dibawah?


Hahaha.

Kawan-kawan aku seperti.. Suen.. Seben.. Kay.. mmg kenal laa sgt aku neh.



:.The Fact.:

posted by Jiji @ 2:40 AM

Damn...This week is going by too slow..bored at home..damn, sighs. I just wanted to be wrapped around you so I could get some heat. yea.. it aint gonna happen. 2.15 am thought he would call... naahh.. Fuck. He doesnt care bout me..damn. two days..3 now..not eating even a single rice. Damn!~ Why?

HL milk for breakfast..for lunch..and dinner...Owh ya I had one slice of pizza for tea.hmm.. I hate the feeling. Damn!~When u gave yer trust to others..and they betrayed. I always used to have these day dreams that the coolest way to meet the love of my life is when i was in the middle of nowhere and then he suddenly stand in front of me and say hello...or it would be like me saving him from almost falling over a cliff but I throw my arm down and catch him..I know its not exactly like my day dream but it's pretty much just the thing I used to day dream about but it's still like saving the love of my life.

( nonsense heh?)

Ohyeh, I still have to share my room with my cousin..damn I'm gonna stuck with her till August .Fuck lar..no privacy at all... her stuff is all over the place...her books ..bags... damn... She simply take my cloth and say..."jiji.. borrow"..damn..and yet..and her cloth in my wardrobe was like...berdozen-dozen..( and still wanna use mine) she uses by bath foam...why cant she get her own... my comb..damn. erkk.. She simply moved my things sumore.. my bear.. my fav. pillow... my comics...I told ma..and ma was like...well u have to put up with her ( yahhh rite!!~)..I dont share my toiletries with ppl.cmon!~

Well bed ,yea..I can deal with that. She likes to listen to era.fm. 24.7 the radio is on...and I'm going to be the pathetic loser going to turn off the radio every nite.. "gg can u leave the lights on..i cant sleep..its too dark"...( fuck her)..I cant sleep neither if its to bright!~~ Its my room ok...!~ I dont give a fuck..I just turn off the lights and sleep.. and the radio too!!. Thanx I'm not sharing my comforter with her..HELL NO!.. Shes going to use my room even I'm in college..fuck!~ im gonna tell ma to let her use the other room...where she can have her own toilet..her own queen bed sized..her own cupboard..her own water heater..and plus..her own bath foam. And she can simply leave her things anywhere she likes!~~
fuck!~ owh ya why can't she just buy her own pad instead using mine..???.? arghhhh!~

fuck! fuck! fuck!


.
.
.
.

banyak betol aku punya dot dot dot .. sikit sikit sikit dot dot dot.

Ohyeh.. dulu aku suka tulis ada symbol gini !~ now @!~

Ohyeh..

"I always used to have these day dreams that the coolest way to meet the love of my life is when i was in the middle of nowhere and then he suddenly stand in front of me and say hello."


He hug me instead of saying hello. *kenyit mata kat laki*

Takmo botol.. nak nenen!!

بسم الله الرحمن الرحيم





Quick Update.

Senaman Pagi bersama Anis Manis

بسم الله الرحمن الرحيم











Okeh dah.

Boleh sambung kerja balik.

*muah-muah*

Free Four Movie Passes. Sapa mau?? Cepat! (END: 16th APRIL)

بسم الله الرحمن الرحيم

Update1: 4 tiket aku beri kepada seorang pembaca bertuah je. Justru(cewah!) tHrEE oF us kalo hang dapat.. hang dapat semua keempat-empat tiket.. bukan 2 je... heheheh@!~

Update2: Ohyeh. kotak komen berada di bahagian atas pos ye teman-teman@!~ bukan di kaki post. Kang ada lak yg komen kat entry bawah kang *kenyit mata kat cheet-cheet" heheh. tapi takpe aku baca jugak. penyertaan diterima.




Detail:


Country: Denmark/Germany
Year: 2008
Language:
English
Runtime:
78 minutes
Format:
Colour/35mm
Rating:
G


Production Company:
Crone Film AS/Radar Film AS/Sola Media GmbH/Svensk Film AB
Producer:
Nina Crone
Screenplay:
Morten Dragsted
Editor:
Kirsten Skytte
Sound:
Roar Skau Olsen
Music:
Jörg Lemberg
Principal Cast: Jason Graae, Frank Lenart, Heather Carino, Tesz Millan, David Bateson







Fuelled by disco music's infectious energy, Sunshine Barry & the Disco Worms is a comic and toe-tapping animated tale about a young worm pursuing a dream: to entertain the insect world through the power of the boogie!

It's not easy being Barry. The other backyard insects don't give earthworms like him any respect, considering his kind to be the bottom of the food chain. Despite his adventurous spirit, all Barry has to look forward to is a boring life at a dull desk job in the compost industry. But his world is turned upside down when he finds an old disco record in a box of office supplies his father gives him. From the minute he hears the music's opening bars, he is hooked. His body twisting and turning in time with the beat, Barry realizes the key to a more exciting life. He will form a band and play that funky music to stardom by winning the upcoming annual song contest.

Finding musicians to play in his band is not as easy as Barry had imagined. To make matters worse, he is informed that the contest organizers refuse to allow worms to compete. Determined to find a way to perform on the contest stage, Barry cobbles a band together. Despite their lack of experience and dubious talents, they are not half bad. But just as things are looking up, the would-be stars are dealt a terrible blow: the band is scooped up from the earth and placed in a vending machine to be sold as live bait! Could this really be the end for Barry and his disco dreams?

Featuring colourful 3-D computer animation, a clever script and an amusing cast of insect characters, this is a joyous story about a spirited worm out to prove that having no arms or legs is no obstacle to getting down. It is certain to inspire laughter, excitement and perhaps even a little dancing.


.
.
.
.
Okeh ini ada empat movie passes. Aku nak give away. (laki) Aku memang banyak je dapat free passes neh. *Ahem*

Sebab dengan beranak kecik ni, susah nak tgk wayang la.

So, sapa nak?

Angkat tangan!!!!!!@!~

Heheh.

Kalo laa semudah tuh.

.
.
.
Memang mudah pon.

Komen kata...

Jiji bak mai FREE movie passes tu pasal...




Pastu kalo rajin, update blog korang, paparkan muka-muka anak-anak/suami/teman lelaki/mak apak/ yang bakal pergi dengan korang dan buat post dengan tajuk yang sama. Jangan lupa link kan semula ya ke sini.

Aku akan pilih komen/post atau komen&post yang boleh buat aku terharu@!~
(Tips: Bagi tau aku korang nak pegi dengan sapa dan sebab-sebabnya. Contoh: Jiji bak mai FREE movies passes tu pasal anak I memang suka main cacing, tengok cacing mengeliut-liut tu jiji oei.)



4 keping passes ni.
Ok?


Ok.

Tu je.

.
.
.
.

yang tak kenal/takpernah jumpa/ aku boleh join.. aku tarak pilih kaseeeyyy@!~


Take note:

1. This movie is classified as 'U'.
2.Valid at ALL Cathay Cineplexes and selected TGV Cinemas nation wide.
3. Valid from 16th April 2009 until the end play of the movie
4. Contest will be end on the 16th April

Anis demam lantas ibu ciptakan puisi...

بسم الله الرحمن الرحيم




"Puteri ibu tidur jangan berdendam sayang,
kelak hatimu sakit tidak terminta.
Puteri ibu tidur jangan bersedih sayang,
kelak hatimu pedih tidak terkata.

Puteri ibu tidur jangan menangis,
Ibu mu ada membalut luka.
Puteri ibu tidur jangan merintih,
Ibu mu ada memeluk setia."
.
.
.
.
.


Anis Manis yang Tengah Boring

بسم الله الرحمن الرحيم



Pilihan Raya & Liputan Media Massa yang Berat sebelah

بسم الله الرحمن الرحيم


Aku naik jelek melihat RTM membuat liputan pilihan raya semalam. Tak telus langsung. Lebih-lebih lagi bila pengumuman keputusan pilihan raya dibuat. Bukan RTM saja, saluran lain pon sama berat sebelah. Nampak sangat saluran TV sekarang digongong oleh Kerajaan. Kot ye pon buat laa liputan sama rata.

Kalo Barisan Nasional menang, mak aii punya laa di interview sakan calon tuh. Lama pulak durationnye keluar kat TV. Calon Barisan tu pulak start laa riak tak menempat, kutuk parti lawan. Siap melalak Eo eoo eoo. ITU PUN NAK KUARKAN KAT TV? Siap berhujah kata rakyat pilih BN, bla bla bla. Rakyat dah bijak bla, bla. Abis ko ingat kalo Pembangkang menang, RAKYAT NI BODOH LAAAA?? BODOH la ko!.

Tapi bila PAS atau PKR menang, takde pulak nak interview calon-calon tu. Sekadar amik part pengumuman. Pastu dah. Abis. Takde pulak nak papar tokoh-tokoh tuh. Kalo Barisan Nasional menang, punya laa lama on air part tokoh-tokoh tu dijunjung di arak. Tolong la! Jangan la buat liputan berat sebelah.

Apa la yang busuk hati sangat. Apa yang ditakutkan sangat. Takot kena bom ye? Haha.

Tag Anis Manis.

بسم الله الرحمن الرحيم




Well well@!~ Monday has arrived.It's kinda depressing.Hee. Miss my baby. I've been thinking so much about her. Heh apa nak jadila kan taksub ngn anak sendiri.

*yawn*

Okeh mari kita buat tag.

01) Are you currently in a serious relationship?
I'd call 1 years of marriage a pretty serious relationship.

02) What was your dream growing up?
I'll give you 3. One.I wanted to work as a Interior Designer and end up as Instructional Designer.Sheesh.. Two. I wanted to have a loving & cute husband (check) & three, adorable baby (check).

03) What talent do you wish you had?
Being able to just pick up the guitar and play.

04) If I bought you a drink what would it be?
Right now I'm into the Tazo-Manggo Black tea.

05) Favorite vegetable?
This is hard. I love all vegetables@!~ Okeh, Sawi cina yang pendek-pendek tuh..

06) What was the last book you read?
I dont read books. Hehe. Adakah komik sejenis buku. *Think hard*

07) What zodiac sign are you?
Sagittarius.

08) Any Tattoos and/or Piercings? Explain where.
None whatsoever.

09) Worst Habit?
Ask my hubby. (Hubby: Don't you dare tell anybody!)

10) If you saw me walking down the street would you offer me a ride?
Who are you?

11) What is your favorite sport?
Ice skating. Alahai lama nye tak pi@!~

12) Do you have a Pessimistic or Optimistic attitude?
I'm definitely an optimist.

13) What would you do if you were stuck in an elevator with me?
I'd probably talk your ear off about about my Anis Manis. Hehehe.

14) Worst thing to ever happen to you?
Let see... I don't really look at them as all worst. Tapi, having my bf break up with me demi awek koleq yang ropa ala-ala Hillary Duff (yang end up menggunakan dia je sb dia ada keta. ha.ha), and leave me sobbing was pretty awful. But now i am SOOO grateful that that happened. He was a jerk. Haha.

15) Tell me one weird fact about you.
How about the fact that i'm obsessed with my baby? Like really, really. You already knew that.

16) Do you have any pets?
Yeap. Anai-anai bawah simen bilek air akuk.

17) What if I showed up at your house unexpectedly?
Who are you again?!

18) What was your first impression of me?
You are asking too many quiestion.

19) Do you think clowns are cute or scary?
Depends on what they look like. I hate clowns btw.

20) If you could change one thing about how you look, what would it be?
I'd make my weight problems go away. FOR GOOD.

21) Would you be my crime partner or my conscience?
Neither.

22) What color eyes do you have?
Grayish.

23) Ever been arrested?
Nope.

24) Bottle or can soda?
Neither.

25) If you won RM10,000 today, what would you do with it?
Shopping, shopping, shopping, pay off bills and shopping.

27) What's your favorite place to hang out at?
Rak komik.

28) Do you believe in ghosts?
Haha.Yeah. Lebeh-lebeh lagi when I scare myself in the dark and tell myself I don't. =P

29) Favorite thing to do in your spare time?
Read comic books and shop!

30) Do you swear a lot?
Nope.

31) Biggest pet peeve?
Eating noises, snores, slurps..

32) In one word, how would you describe yourself?
Content.

33) Do you believe/appreciate romance?
I do.

34) Favorite and least favorite food?
Anything with cheese.

35) Do you believe in God?
Definitely .

.
.
.

Pasal hari neh hari Senin dan aku bet suma orang bosan. Aku nak tag... Sila updet blog ye Rooty dan Sarah Seben. Kak Arin, yang menjaga lil Zara tu. Ye ko jugak Riz, dan sila berhenti menjahit Dilot.

Anis Manis Before/After Breastfeed (2 minit)

بسم الله الرحمن الرحيم


Ni gambar aku ambil di Nursery during lunch hour.


"Yay Ammi sampai@!~ Berdendeng time@!~" Tengok Ammi menyarung kain batik. - 2 minit


Masih lagi terkial-kial ikat kain batik - 2 minit


Rekod terkini menyimpan susu dalam mulut - 2 minit.



Masa untuk tertidor - 2 minit.

Haih.

Video Nite Bersama Laki

بسم الله الرحمن الرحيم


Malam tadi sempat bervideo-nite dgn husband (read: bervideo-nite dgn husband BUKAN buat video dgn husband). Oh lucah.

Okeh. Dah.

Anis boleh tido dr jam 7 sampai 12.30tgh malam. Ada la bangun eak-ouk-eak-ouk kejap then, dooze off balik. Lama betol dia tido. Adakah kesan dari Loratadine yang aku makan semalam atau memberi laluan genap 100 hari? Hah. Apakah yang 100 hari?

=P

Kesan Loratadine kot. Tapi aku makan setengah je. Hish. Nilah susah kalo BF. Demam sesema ubat makan efek baby.

Aku pi klinik dr. kasi aku Polaramine. Generic Name: dexchlorpheniramine.

Aku surf internet cari maklumat. Ye la kan BF, semua benda makan kesannya sampai ke anak. Polaramine lagi kuat kesan dia dekat baby. Padahal aku tanya dr. dia kata takde efek. Penipu punya dr!!!!@!~

Even takde study pon kata selamat digunakan untuk mak-mak yang menyusukan anak.

Cis.

Ye ibu-ibu sekalian. Sebelum anda makan ubat tu, baca baca la dulu ye. Masa amik ubat tu, amik tau nama ubat sekali. Bagi tau husband/mak/apak/mertua (yg duduk ngn mak/apak/mertua bagai laa - takde pulak aku call MIL aku kat perak de aku makan ubat apa.) ubat apa anda makan. Bila berlaku emergency cases, senang nak maklum kat hospital. PENTING TU!.

Jangan main telan je.

Setengah ubat-ubatan neh ada yang tak boleh ditelan serentak.

Okeh?

Okeh. Abis ceramah kesihatan kita. Heheh. Padahal nak lari topik dari ceta 100 hari tuh.

Hahaha.

I am not that easy.

Wah. Suka-suka ko je kan jiji cakap kat laki ko gitu.

=P
.
.
.
Ohyeh. Anis in the baby sling.


Aku beli yang theme Everyday:Tokyo size 4 from Lil' caliph. Sekali agak ketat la. Ni musti gara-gara perot aku. Oh tidakkkkkkkkkkk@!~ Tapi itu hari mintak Molina tukar size 5. Ok dah. Cuma kena biasakan diri. tapi part nak membiasakan tu susah la. Anis mcm tak suka jok dalam tu. Nampak sangat muka dua posen dia. Muka takde perasaan. Pastu kejap dah merengek. Alahai anak emak. Awatnyaaaaa@!~

Rasa macam anak kangaroo ye? Tak suka kangaroo ye? Nanti mak cari koala bear punya style okeh?

Kalo takde, berdukung je la kita ye. Mak dok rumah takbleh bershopping. Haa, nanti takde baju baru. Haa nanti takbleh nak tayang-tayang. Cemana?




P/s: Eh, macam indon nak lari rumah laa gambar akuk.


.
.
.
.
.

Gila best buat entry lari topik.


(Sorry laa banggggggg@!~ I'm not that eassssseeeehhhhhh hokay@!~)
.
.
.
.
(Sebenarnya takot lagi)
 
Related Posts with Thumbnails